Тел: +389 (0)2 5300 898 ; 078/394-829 ; +389 (0)2 5300 766  |  E-mail :
Почетна  |   За Нас  |   Контакт  |   Работно време  |  
MK  |   EN  |  
Анализи / Биохемиска Лабораторија / Електролитен/Јонски статус
Mg (Магнезиум)

Клиничко значење:

Прв интрацелуларен катјон, а втор со најголема концентрација во коските (60%). Тој е неопходен кофактор во бројни ензимски системи.

Влијае на невромускуларниот одговор и надразливост. Неговите вредности се зголемени при дехидратација, трауми на ткива, долготрајно примање на аспирин, литиум и друго.

Хипомагнезиемија е придружена со тетанија, слабост, дезорентација и сомноленција.

Анализи
Ценовници
Ценовник на анализи
Погледнете го ценовникот на Биотек лабораторија.
Сите права се задржани - БИOTEK ЛАБОРАТОРИЈА - 2015