Тел: +389 (0)2 5300 898 ; 078/394-829 ; +389 (0)2 5300 766  |  E-mail :
Почетна  |   За Нас  |   Контакт  |   Работно време  |  
MK  |   EN  |  

Интолеранција на глутен

2018-01-23
Интолеранција на глутен

 

  Насекаде има еден тон дискусија за глутен и интолеранцијата на глутенот. Но, дали глутенската чувствителност навистина е нешто што треба да го загрижите? Или тоа е само "холивудски каприц" што ќе исчезне толку брзо како што ќе дојде?

Па, голем број на нови истражувања покажуваат дека целата оваа глутен фама може да биде прилично голема работа. Всушност, новите истражувања за глутен и неговите негативни влијанија врз здравјето, вклучувајќи ја функцијата на мозокот, почнуваат да изгледаат сериозно загрижувачки.

Преглед на брзо глутен

Глутен е леплив протеин пронајден во голем број зрна што помага да се поврзат работите заедно. Во суштина, тоа е "лепак" што му помага на лебот да ја одржи својата форма, ги спречува сосовите да се намалува, и дава ширење на сирење, конзервирано месо и многу маснотии нивната мазна текстура.

Глутен, составен протеин изработен од глиадин и глутенин.

Глутенот е присутен во нашата храна денес и се наоѓа во сè, од овес, и житни култури - до не толку очигледните- кечап, соја сос, мастика за џвакање и сос за. Вистина, ако јадете секаков вид преработена храна, најверојатно јадете глутен.

Интересно, храната без глутен е еден од најбрзо растечките сектори во светот на исхраната денес - и со добра причина. Ако сте чувствителни на глутен, но сепак продолжете да консумирате производи што го содржат, постои голема веројатност дека негативно ќе влијае на некој аспект од вашето здравје.

Целијачна болест наспроти глутенска чувствителност

Пред да разговарамеза интолеранција на во длабочина, треба да се направи разлика помеѓу него и нејзината братучетка, целијачна болест. Целијачната болест е автоимуна состојба која влијае на бројни системи во телото. Но, нејзината главна цел е дигестивниот тракт.

Интолеранцијатана глутен, од друга страна, едноставно имплицирадека постои одреден тип на имунолошка реакција која се јавува наглутен во исхраната. За клиничарите, оваа имунолошка реакција може да се открие со анти-глијадин антитела во серумот, столицата или плунката.

На крајот, главната разлика помеѓу овие две е дали има цревни оштетувања или не.

Сензитивност на глутен + Цревни оштетувања = Целијачна болест

Сензитивност на глутен + Нема интестинална штета = Глутенска чувствителностСега, може да мислите дека глутенската чувствителност се јавува само во мал процент од популацијата, исто како кај целијачната болест. Ако е така, би можеле да бидете изненадени кога ќе дознаете дека кај пациенти со не-целијачна болест антителата против глиадин може да се најдат до 35 проценти од популацијата.

Глутен и вашето здравје

Сериозностана интолеранцијатана глутен - во однос на секојдневните здравствени проблеми, како и некои атипични прашања поврзани со здравјето - не може да се пренагласи. Навистина, тоа е голема работа. Може да ги разгледаме следните истражувања

Глутен и жени

Жените со чувствителност на глутен се покажа дека имаат повисока инциденца на мртвородени деца, спонтани и повторени абортуси, доцен менарх, аменореа (без менструации), анемија и рана менопауза.

Поради потенцијалното негативно влијание на глутен врз женскиот хормон и репродуктивниот систем, една студија препорачала "целијачна болест да биде вклучена во скрининг на репродуктивни нарушувања".

Нарушувања на глутен и расположение

Шизофренијата и депресијата се поврзани со интолеранцијата на глутен. Всушност, глутенската чувствителност се чини дека е предизвикувачки фактор за шизофренија кај пациенти кои се генетски подложни на состојбата.

Во една студија "Драстичното намалување, ако не и целосната ремисија, на шизофренични симптоми по започнувањето на глутенското повлекување е забележано во различни студии".

Глутен и вашиот мозок

Глутенотима посебна реактивност кон нашиот нервен систем и повеќе не се смета за проблем со цревата. Нашиот мозок и нервниот систем владеат со нашата перцепција, расположение и квалитет на живот. Кога нашиот нервен систем се влошува, нашиот живот се влошува.

Истражувањата ги поврзуваат глутенската чувствителност кон напади, невропатии, АДХД, Алцхајмерова болест, МС, мигрена, па дури и аномалии на ЕЕГ (абнормалности на мозочните бранови).

Една студија заклучила: "Глутенската сензитивност може да биде првенствено, а понекогаш и исклучително, невролошка болест".

Глутен и метаболизам

Сензитивноста на глутен е во корелација со намалената апсорпција на критичните минерали, како што е цинкот.

Апсорпцијата на цинк се јавува во тенките црева (дуоденум и јејунум), двете области најмногу погодени од лезии на целијачната болест. Истражувачите заклучуваат: "Овие набљудувања покажуваат дека дефицит на трага во метали е уште една заедничка исхрана компликација на возрасни целијачна болест.

Цинкот има важна улога во различни функции, вклучувајќи го нашиот имунолошки систем, производството на хормони, функцијата на мозокот, вкусот, мирисот и нашата дигестивна функција.

Глутен и коска

Постојат бројни студии кои покажуваат поврзаност помеѓу интолеранцијата на глутен и губење на коскената маса. Предложени се бројни механизми, вклучувајќи намалена апсорпција на калциум. Истражувачите утврдиле "Продолжување на долгорочната корист од повлекувањето на глутен на метаболизмот на коските кај целијачните пациенти".

Глутен, шеќер во крвта и дијабетес

И дијабетес тип 1 и тип 2 се поврзани со глутен. "Оваа студија базирана на популација покажа најголема пријавена преваленца на целијачна болест кај дијабетес тип 1 во Европа. Пациентите со целијачна болест покажаа клинички подобрувања со диета без глутен (GFD). Ние препорачуваме скрининг за целијачна болест кај сите деца со дијабетес тип 1. "

Нарушувања на глутен и однесување

Се покажало дека делумно пептидното варење на глутен, наречено "езоморфини", има психоактивни особини кои имаат морфински својства во телото и мозокот. Студиите покажаа абнормални шеми на протокот на крв во мозокот кај целијачни пациенти со стапки слични на децата со АДХД. Исто така, кај деца со дислексија често се наоѓа целијачна болест.

Има буквално стотици други студии кои ги демонстрираат негативните влијанија на глутен во чувствителните индивидуи на буквално секој аспект од нивната физиологија.

Така е,ова не е некојафама. Сензитивноста на глутенот е многу реална и предизвикува големи здравствени проблеми за поголем број на луѓе, дури и ако тие немаат симптоми - сеуште.

Биотек Лабораторија ви нуди соодветентест за да ја проверите вашата интолеранција на глутен.

За повеќе информации за нашиот тест за интолеранција на глутен Ве молиме да се јавите во нашата лабораторија и закажете бесплатна консултација со нашите специјалисти доктори.

 

 

Датум на објава: 2018-01-23
Сите права се задржани - БИOTEK ЛАБОРАТОРИЈА - 2022