Тел: 13 090  |  E-mail :
Почетна  |   За Нас  |   Контакт  |   Работно време  |  
MK  |   EN  |  

Алергиски заболувања во детска возраст

2023-04-06
Алергиски заболувања во детска возраст

Алергиски заболувања во детска возраст

Според СЗО (Светска Здравствена Организација), алергиските заболувања кај деца во последните неколку години,бележат значителен пораст и опфаќаат околу 30-35% од децата. Тие претставуваат главна причина за заболувања кај децата.
Атопијата е генетска предиспозиција за создавање антиген специфични ИгЕ антитела и претставува комплексна состојба која што е резултат на интеракција на гените и факторите од животната средина. Алергените од животната средина може да бидат од надворешна средина - интермитентна (времена, повремена) изложеност од поленски зрна во зависност од сезоната и спори на мувла и најчесто предизвикуваат сезонски симптоми. Сезонските алергии - сезона на полен, зависи од географската локација, но генерално го следи редоследот на дрвјата( март-мај), треви(април-јули) и плевелот(август-октомври). Аероалергени од внатрешна средина - континуирана ( целогодишна) изложеност од дерматофаги од домашна прашина, епител од животинско потекло(миленичиња), спори на мувла, штетници како што се лебарки и глодари, кои се предизвикувачи на симптоми во тек на целата година.
Фактори кои може да предизвикаат или да го променат алергискиот одговор се - дозата на алергенот, времето на изложеност и истовремена изложеност на друг алерген. Алергиската сензибилизација е израз на клиничка алергија која е резултат на комплексна интеракција на животна средина и генетски фактори. Дишните патишта се постојано изложени на честици кои содржат протеини од билошко потекло кои се способни да потикнат создавање на имуноглобилин ИгE антитела и да предизвикаат алергиска реакција. Клинички одговор на аероалергени од животната средина се манифестира како алергиски ринитис или астма, а понекогаш се присутни и дветте состојби.
АТОПИСКИ МАРШ започнува од најмала возраст некаде околу 3тиот месец на доенчето со појава на егзема, атописки дерматит, до 3-4та година поприсутна е алергиска симптоматологија од нутритивни алергени,најчесто се зафатени деца од атописки семејства, а подоцна често се случува и спонатно да се повлечат. Алергиските манифестации се должат на протеин на кравјо млеко, јајца, ораси, морски плодови...од 5тата година на детето започнува алергиска симптоматологија од аероалергени, како алергиски ринитис, астма...децата со алергиска генеза во детството и адолесценцијата може да развијат уртикарија и ангиоедем, алергија на убод од инсект, алергиски заболувања на очите, контактен дерматит и животозагрозувачка анафилакса.
Во тек ни е сезона на алергии предизвикани од полен на дрвја и треви, со симптомина течење на нос, кивање,чешање на очите, кашлица која може да биде пропратена со визинг ( свирење во градите), отежнато дишење поради конгестија на носна слузница, немирен сон кој во тек на дневните активности на детето му се одразува со замор, главоболка, истоштеност... често пати може да се надоврзе и вирусна или бактериска инфекција која е потребно соодветно да се третира.

 Од посебно значење и важност е пристап кон алергиски пациент, при што се започнува со детална анамнеза (податоци за пациентот- симптоми, утврдување не сезонски или дневни варијации, идентификација на предизвикувачите ( тригер фактор), реакција на лекови, фамилијарна генеза.Продолжува со физикален наод и се пристапува кон алерголошки иследувања кои можат да бидат ин-витро иследувања со земање на крв и детекција на специфични ИгЕ антитела, како и тестирање врз кожата со кутани тестови.
Третманот кај децата иницијално се започнува со новогенерациски антифистаминици преку уста во форма на сируп или таблети, ИКС- инхалирачки кортикостероиди, локална терапија во форма на спреј за нос, антилеукотриени и специфична имунотерапија. Покрај медикаментозна терапија корисни се и мерки за намалена експозиција на алергените, посебно за оние од внатрешна средина, како отсранување на милениче, редовно проветрување и одржување на хигиена на површините, заштитна постелнина, хипоалергиски душеци, како и соодветна температура и влажност во домот за елиминација на влага и развој на мувла.
Алергиите се третти по ред заболувања на светско ниво, посебно се погодени оние кои живеат во урбани средини, секојдневни стресни околности, несоодветни амбиетални услови, каде покрај генетската предиспозиција влијаат и факторите на животна средината. Родителот има клучна улога во третман на дете со алергија, пред се што детето учи од родителот како треба да живее со алергии, навремена и соодветна терапија, редовни посети и контроли како и квалитетна соработка и комуникација со лекарот.
Д-р.Спец.Субспец.Татјана Баевска Вучковиќ Педијатар - Пулмоалерголог

Брза и безбедна дијагностика со широка палета на алергиски панели, Ео во носна слузница и 5 - диференцијална крвна слика.

Отсега поблиску до Вас и Вашето семејство.

Закажете го Вашиот преглед кај Д-р.Спец.Субспец.Татјана Баевска Вучковиќ, Педијатар – Пулмоалерголог.
📍ул. Народен Фронт бр.5 (позади Биотек Лабораторија).
📞 077 88 88 83

 

Датум на објава: 2023-04-06
Ценовници
Ценовник на анализи
Погледнете го ценовникот на Биотек лабораторија.
Сите права се задржани - БИOTEK ЛАБОРАТОРИЈА - 2023