Тел: +389 (0)2 5300 898 ; 078/394-829 ; +389 (0)2 5300 766  |  E-mail : laboratorija@bioteklab.com.mk
Почетна  |   За Нас  |   Контакт  |   Работно време  |  
MK  |   EN  |  

Анемија - како влијае на нашето здравје?

2018-05-07

Како влијае АНЕМИЈАТА на вашето здравје?
Слабост, замор, намалена концентрација, чести промени во расположението, втроглавица, главоболка, брмчење во ушите, краток здив, слаб апетит, бледило на кожата, слаба циркулација (студени раце и нозе), забрзана и неправилна работа на срцето, болка во градите, кршливост на ноктите итн.
Грижете се за вашето здравје и за здравјето на вашите најблиски. Во Биотек лабораторија ние се грижиме да имате точни и прецизни резултати.
a26;Fe (Серумско железо) - Концентрацијата на железото во крвта е од големо значење за дијагностика и следење на феро дефицитната анемија.
a26;Феритин - Нивото на феритинот во серумот е одраз на целокупната количина на железо во телото.
a26;Витамин Б12 - Недостатокот на витаминот В12 предизвикува мегалобластна анемија.
a26;TIBC (Вкупен капацитет на врзување на железото) - Пораст на TIBC се јавува кога е ниска концентрацијата на железо, заради компензаторна синтеза на трансферин и кај некроза на црниот дроб заради отпуштање на феритин.
a26;Трансферин - Трансферинот претставува гликопротеин кој има улога во дијагноза, диференцијална дијагноза и следење на промените во метаболизмот на железото кај различни етиологии.
a26;Фолна киселина - Нејзиниот недостаток може да доведе до мегалобластична анемија.
a26;UIBC (Незаситен капацитет на врзување на железото) - Физиолошки, само еден дел од серумскиот трансферин е врзан за железото, а другиот е слободен, т.е. незаситен.
Тој дел на трансферинот кој сеуште може да врзе железо се означува какo незаситен капацитет на врзување на железото (UIBC).

#БиотекЛабораторија #грижасесебе

Датум на објава: 2018-05-07
Ценовници
Ценовник на анализи
Погледнете го ценовникот на Биотек лабораторија.
Сите права се задржани - БИOTEK ЛАБОРАТОРИЈА - 2021