Тел: +389 (0)2 5300 898 ; 078/394-829 ; +389 (0)2 5300 766  |  E-mail : laboratorija@bioteklab.com.mk
Почетна  |   За Нас  |   Контакт  |   Работно време  |  
MK  |   EN  |  

Дијагноза и мониторинг на канцер

Тумор маркерите се супстанции кои се произведуваат од малигните и од здравите клетки во организмот, а служат за рана детекција или мониторинг на терапија во случај на канцер.

Клиничка употреба на тумор маркери    

Орган

 

Примарен или секундарен маркер

ДОЈКА

Adenocarcinama

CA 15 – 3  /  CEA

 

ОВАРИУМ

 

Serosa

CA 125

Mucosa

CA 19 – 9  /  CEA

Germinal

AFP

ЕНДОМЕТРИУМ

Adenocarcinoma

CA 125  /  CA 19 – 9

ПРОСТАТА

Adenocarcinoma

PSA  /  free PSA ( PAP )

ТЕСТИСИ

Non seminoma

AFP

ХРАНОПРОВОД

Adenocarcinoma

CA 19 – 9  /  CEA

АБДОМЕН

Adenocarcinoma

CA 19 – 9  /  CEA

 

ЦРН ДРОБ

Hepatocarcinoma

AFP  /  CEA

Metastasis

CEA  /  AFP  /  CA 19 – 9  /         CA 15 – 3

ЖОЛЧНИ ПАТИШТА

Adenocarcinoma

CA 19 – 9  /  CEA

ПАНКРЕАС

Adenocarcinoma

CA 19 – 9  /  CEA

ТЕНКО ЦРЕВО

Carcinoid

CEA  /  CA 19 – 9

КОЛОН / РЕКТУМ

Adenocarcinoma

CEA  /  CA 19 – 9

БЕЛИ ДРОБОВИ

Adenocarcinoma

CEA

ТИРОИДНА ЖЛЕЗДА

Medullary

Calcitonin  /  CEA

ХЕМАТО - ЛИМФОИД

Lymphoid malignancies

Β2 - M

Клиничката употреба на туморските маркери има 5 клучни индикации:

  • СКРИНИНГ
  • ДИЈАГНОЗА
  • ПРОГНОЗА
  • ТЕРАПЕВТСКИ МОНИТОРИНГ
  • РАНА ДЕТЕКЦИЈА НА РЕМИСИЈА НА БОЛЕСТИ НА МЕТАСТАЗИ

             

Направете контрола на туморските маркери во БИОТЕК Лабораторија !!!

За Пациентите
ПОДГОТОВКА НА ПАЦИЕНТ
Дознај повеќе за…
Тироиден Хормонски Статус
Витамин D
Дијагноза и мониторинг на канцер
Шеќерна болест (Diabetes mellitus)
Ценовници
Ценовник на анализи
Погледнете го ценовникот на Биотек лабораторија.
Сите права се задржани - БИOTEK ЛАБОРАТОРИЈА - 2021